Menu

Over Meimaand Fietsmaand

Geschiedenis van de Meimaand Fietsmaand

Meimaand Fietsmaand is al vele jaren een vertrouwd begrip voor enthousiast fietsend Nederland. Het evenement kent een rijke historie met een opmerkelijke oorsprong.

De Landelijke Fietsdag, de voorloper van de Meimaand Fietsmaand, vindt zijn oorsprong in 1973, tijdens de oliecrisis. Nederlanders moesten toen op alternatieve vervoersmiddelen terugvallen tijdens de autoloze zondagen. De ANWB en het nationaal bureau voor toerisme hebben toen het initiatief voor de Landelijke Fietsdag genomen. De dag werd in totaal 32 keer georganiseerd tot aan 2005.

In 2006 heeft het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) het evenement vernieuwd en omgedoopt tot de Meimaand Fietsmaand en groeide het uit tot een evenement van ‘wereldformaat’ met bijna 600.000 deelnemers.

In 2015 is de Meimaand Fietsmaand haar eigen weg ingegaan en is de organisatie nu in handen van Leisure Experts. Het evenement heeft wederom een nieuwe metarmofose ondergaan die nog beter bij deze tijd past.

In de basis blijft de intrinsieke motivatie om dit prachtige evenement te organiseren hetzelfde;

Nederlanders jaarlijks attenderen op, informeren over en inspireren om te gaan fietsen als deel van een actieve levensstijl en om te genieten van de unieke fietsmogelijkheden van ons land.

Wie zijn wij?

De Meimaand Fietsmaand wordt ieder jaar georganiseerd door Leisure Experts. Zij doen de algehele coördinatie in samenwerking met verschillende organisaties en bedrijven.

De organisatie probeert zoveel mogelijk te faciliteren richting organiserende fiets en toerclubs en VVV’s in Nederland. De Meimaand Fietsmaand organisatie organiseert zelf geen fietsevenementen.

Heb je suggesties of wil je participeren in de Meimaand Fietsmaand? Neem dan contact met ons op via:

E-mail: info@meimaandfietsmaand.nl
Telefoon: 088 6363 800

Feiten & Cijfers

Over het (economische) belang van fietsen
Recreatief fietsen biedt niet alleen gezonde inspanning en ontspanning voor inwoners en toeristen, maar zorgt ook voor economische groei. Werkgelegenheid en omzet kunnen stijgen door bestedingen bij (vrijetijds)bedrijven, plattelandsondernemers en culturele instellingen. Want een toenemend aantal recreanten wil niet alleen fietsen maar ook lekker eten en drinken, comfortabel overnachten, leuk winkelen en van natuur en cultuur genieten. Ter illustratie wat feiten en cijfers uit recente statistieken*.

Fietsen algemeen
• In 2014 trapten Nederlanders van 12 jaar en ouder gezamenlijk 14,75 miljard fietskilometers bij elkaar. Dat is gemiddeld 2,9 km per persoon per dag.
• Ruim 1.000 km fietst een Nederlander gemiddeld per jaar.
• Een Nederlandse tiener (12–19 jaar) fietst zo’n 2000 km gemiddeld per jaar.
• De totale lengte van de Nederlandse fietspaden is 350.000 km.
• Ruim 40% van de fietsritten heeft een recreatief doel. Fietsen naar het werk is met ruim 23% een goede tweede.

Recreatief fietsen
• Vanaf het huisadres maken Nederlanders jaarlijks bijna 200 miljoen keer een fietsuitstapje voor het plezier. Tijdens deze dagtochten geven ze circa 365 miljoen euro uit (waarvan 45% horeca).
• Tijdens 4,1 miljoen vakanties in eigen land gaan Nederlanders minstens één keer voor het plezier fietsen. 30% van deze vakanties is een specifieke fietsvakantie, waarbij gemiddeld 27 euro per persoon per dag wordt uitgegeven.
• Fietsen is relatief populair onder Nederlandse recreanten van 55 t/m 74 jaar. Van alle fietstochten vanaf het huisadres komt 59% voor rekening van Nederlanders van 45 jaar of ouder.
• Het merendeel (91%) van de recreatieve fietstochten start vanaf het huisadres.
• De weekenden zijn het populairst onder recreatieve fietsers: 22% van de fietstochten wordt op zondag ondernomen en 19% op zaterdag.
• Nederlanders bezitten naar schatting circa 22,3 miljoen fietsen, waarvan circa 1,4 miljoen e-bikes.

* Bronnen gegevens ‘Fietsen algemeen’: Nrit en CBS. Bronnen gegevens ‘Recreatief fietsen’: NBTC-NIPO, Continu Vrijetijdsonderzoek 2012-2013 (2013); NBTC-NIPO, Continu Vakantieonderzoek 2013-2014 (2014); Fietsplatform, Fietsrecreatiemonitor – Cijfers en Trends (2012-2014); Stichting BOVAG-RAI Mobiliteit, Mobiliteit in cijfers – Tweewielers, 2014.
Missie & Doel

Missie
Nederlanders jaarlijk attenderen op, informeren over en inspireren om te gaan fietsen als deel van een actieve levensstijl en om te genieten van de unieke fietsmogelijkheden van ons land.

Doel
Fietsen in Nederland als recreatieve en sportieve vrijetijdsbesteding stimuleren.